Tears from heaven

Pim Trooster

Reizende pop-up-installatie

Een intelligente lockdown performance

Vandaag was een bijzondere dag, maandag 27 april, koningsdag, in de tuin van Kunstlokaal No8 te Jubbega-Schurega. We waren gesloten, maar toch was er plotseling, ‘vanuit de hemel’, kunst te zien. Vanmorgen maakte Pim Trooster zijn installatie Tears from heaven. Een uur later was de tuin getransformeerd tot een vervreemdende ervaring, die vanuit de lucht werd gefilmd. Het fragment is morgen te bekijken op Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant. En tegen het middaguur was alles alweer weg, ons achterlatend alsof we gedroomd hadden.

Het ‘Tears from heaven’-project is geïnspireerd op ‘Tears in heaven’, het intrieste maar prachtige nummer van Eric Clapton naar aanleiding van het tragische verlies van zijn zoontje, door een noodlottige val uit het raam.

Maar nu andersom: de hemel is nu triest vanwege de verloren aarde. Het ‘regent’ meteorieten uit de hemel, als een wake-up-call voor de mensheid, die de aarde zo verkwanselt.

De installatie was eerder te zien:

 1. Dinsdag 22 april, Landgoed Anningahof, Zwolle.
 2. Woensdag 22 april, Winterkas Coen Jansen Vaste Planten, Dalfsen.
 3. Donderdag 23 april, Cultuurschip Thor, Zwolle.
 4. Vrijdag 24 april, Winkelcentrum AA-landen, Zwolle.
 5. Zaterdag 25 april, Doepark Nooterhof, Zwolle. 
 6. Zondag 26 april, Eigen huis/tuin, Zwolle.
 7. Maandag 27 april, muziektent Assendorperplein
 8. Maandag 27 april, Kunstlokaal No8, Jubbega-Schurega

Pim Trooster (1954) is een postmodernist. Met grote vrijheid combineert hij allerlei kunstvormen en creëert hij een heel nieuwe eclectische beeldtaal. Geen medium is hem onbekend. Vanaf 18 januari 2020 (als er weer museumbezoek mogelijk zal zijn tot eind augustus) is in Museum de Fundatie, Zwolle, de installatie De Renovatie van Pim Trooster te zien. Tegelijkertijd wordt in Kasteel het Nijenhuis, Heino, nieuw en oud werk van hem geëxposeerd, waarin de Zwolse kunstenaar reageert op de collectie van de Fundatie.

Fryslân fan boppen

Twee weken lang vliegen op werkdagen drones boven de provincie om Friezen een hart onder de riem te steken. Morgen, dinsdag is alweer de laatste dag dat ze vliegen. Het project Fryslân fan boppen is bedacht door de Friese burgemeesters en Leeuwarden-Fryslân 2028. Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant zenden de beelden uit.

In deze bijzondere en spannende tijden die veel aanpassingen vraagt van iedereen, willen de burgemeesters van onze provincie de Friezen een hart onder de riem steken. Iedere werkdag zullen de drones een route over onze provincie vliegen, om alle hartverwarmende steunbetuigingen in beeld te brengen. De boodschappen worden door inwoners, bedrijven en andere organisaties vanuit de eigen tuin getoond.
 

Koningsdagroute

Maandag 27 april werd de Koningsdagroute gevlogen door het zuidoosten van de provincie, in twee teams die elk een deel van de route filmden tussen 09:00 en 13:00 uur. Team één vloog van Oranjewoud naar Heerenveen, De Knipe, Langezwaag en Gorredijk. Team twee ging van Beetsterzwaag naar Jubbega-Schurega, Oldeberkoop, Noordwolde, De Blesse en Wolvega.

Op woensdag 15 april, de dag dat 75 jaar bevrijding van Friesland werd gevierd, zijn de droneteams begonnen. De opnamen vanuit de lucht zijn een dag later te zien op televisie en op internet. De koningsdagopnamen dus op 28 april! Fryslân fan Boppen is op televisie te zien tijdens de Middei fan Fryslân tussen 14.00 en 16.00 uur en ’s avonds om 21.30 uur een compilatie op televisie en op omropfryslan.nl/fryslanfanboppen.

Update: de beelden zijn nu (28 april) te zien. Van minuut 22.35 tot 22.46 zie je de tuin van Kunstlokaal No8. Beetje veel schaduw… past wel bij de inhoud.

Een gedachte over “Tears from heaven

 1. Your garden is magnificent. Together with the gallery, you have created a meesterwerk! Looking forward to the day that my feet land again on Frisian ground.
  De tuin is schitterend. Samen met de galerie heb je een meesterwerk gecreëerd!
  Ik kijk uit naar de dag dat mijn voeten weer op Friese grond landen.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s