5

affiche Drie keer KaterArie | Loes | Jaap Kater

Driemaal Kater

4 t/m 12 februari 2012

Geopend door Peter ’t Hoen, galerist te Dokkum, op zaterdag 4 februari.

TOEVAL

Toeval bestaat. Toeval is logisch (Johan Cruyff)

Eerder heb ik een stukje geschreven voor Jaap, waarin ik uitging van zijn vermogen om dode materie tot leven te brengen.
Nu wil ik het graag hebben over het toeval in zijn werk. Het is een gelukkig toeval dat dit werk nu, hier, is samengebracht met dat van zijn oom en zus.’

Lees de hele toespraak van Peter ’t Hoen


Arie Kater

1922, Amsterdam – †1977, Amsterdam

Truus Trompert

De existentialist legde in zijn indringende portretten de menselijke ziel bloot. Arie Kater bracht in zijn rauwe erotische schilderijen uiterst trefzeker de worsteling in beeld van mensen om overeind te blijven in relaties en de maatschappij. Exemplarisch ongedateerd en zonder titel is het vroege doek ‘Truus Trompert op de rug gezien’. Anna Trompert-Borghmans was een geliefd model op de Rijksacademie in Amsterdam waar Arie Kater zijn opleiding genoot en later zelf professor werd.

Loes Kater

1956, Amsterdam – †2010, Amsterdam

Kracht

Uit haar beeldend werk spreekt verwondering voor het hedendaagse in relatie tot het verleden en de kracht van de verbeelding. Haar beeldtaal gaat over de verstoring van de symbiose van mens en natuur. Met haar laatste, metersgrote tekeningen die hier getoond worden focust Loes Kater op het lijfelijk ervaren van gevoelens met als doel ze helder en concreet te maken en grip te krijgen op de eindigheid van haar onvoltooide leven.

Jaap Kater

1951, Amsterdam
Woont en werkt in Zwolle

Mythe

Niet vaak wordt zijn werk aan de buitenwereld getoond. Toch werkt Jaap Kater al ruim twintig jaar aan een bijzonder eigen (alchemistisch?) universum. Zijn haast planetarisch atelier is als een denkmachine van schetsen en aanzetten tot beelden, streeftoestellen, die door de grote taster steeds opnieuw worden gerangschikt, herschikt en weer in nieuwe verbindingen worden geassembleerd. Uiterst complex van vorm, vol van verhaal en filosofische aanknopingspunten, maar nergens loodzwaar. Logisch dat wij slechts een excerpt kunnen tonen.

Opening