8

affiche deGeus-JaquetJosien de Geus | Maartje Jaquet

8 t/m 23 september 2012

Landschap als illusie van de natuur

Kunstlokaal №8 deed mee in het satellietprogramma van de Noorderlicht Fotomanifestatie 2012, Terra cognita. Aansluitend op het thema, Landschap als illusie van de natuur, hebben wij twee kunstenaars uitgenodigd die op eigen wijze het landschap tot onderwerp hebben.

Josien de Geus

1960, Umuahia (Nigeria)
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
Woont en werkt in Den Haag

Horizon

Waarneming is een constructie, net als gedachten, gevoelens en dromen. Het werk van Josien de Geus bestaat uit veelgelaagde constructies die haar waarneming van de realiteit spiegelt aan de interpretatie van haar innerlijke belevingswereld. De horizon is daarbij een terugkerende metafoor die de grens tussen eindig en oneindig reflecteert. Het werk is niet alleen een constructie van visie en inspiratie, maar ook van media en materiaal. Het is een meerduidige mixtuur van fotografie, teken- en schilderkunst en computergraphics.

Maartje Jaquet

1963, Egmond aan Zee
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Woont en werkt in Amsterdam

Stadstuin

Het werk van Maartje Jaquet bestaat uit foto’s en films waarin zij de poëzie, humor, absurditeit en het surrealisme van de wereld om haar heen laat zien. Zij zoomt in op die wereld, zonder er iets aan te veranderen. Begeleidende teksten (titels, gedichten) geven een belangrijke aanwijzing over haar eigen associaties, maar er blijft nog een boel ruimte over voor de verbeelding van de kijker. Zij toont haar ‘stadstuin’ in al z’n manifestaties. Hoe verhouden de stedelijke ruimte en haar vegetatie zich tot elkaar?

Panorama Zuiderlicht